Jaargang 3 – nummer 1 – 1e kwartaal 2020

Voor u staat weer een nieuwe “Rondom de Green” klaar met nieuwtjes, tips en zaken die spelen binnen onze golfvereniging. Veel lees plezier!

Redactie: Koos Musman

Het is niet altijd ellende op de golfbaan, bekijk hier de beste golfers met een “lucky shot.


Terugblik


Kersttoernooi

Zondag 22 december was daar weer het traditionele kersttoernooi. Een toernooi waarbij 9 holes grote baan en 9 holes Par werden gelopen. Met 50 deelnemers was dit een zeer geslaagd toernooi, wat ook tot uiting kwam in de zeer gezellige afsluiting in hole 19, na afloop. Ondanks een klein beetje regen was iedereen vol enthousiasme en fanatiek in het proberen die zeer kleine bal in dat kleine holletje te krijgen. Na afloop was daar dan ook weer de prijsuitreiking van de diverse prijzen, waaronder de prijs voor Nearest tot he pin voor dames en voor heren (vanaf de afslag zo dicht mogelijk bij de vlag) De sportieve strijd om de beste resultaten was er een van kleine marges. Het verschil in de top 5 was maar 1 punt tussen elke speler(ster). De nummers 1 t/m 3 van zowel de dames als bij de heren, gingen naar huis met een mooi kerstpakket, welke beschikbaar waren gesteld door Wilmy v Boxem. Op de eerste plaats waren geëindigd Aly vd Weerden bij de dames en Peer van Merrienboer bij de heren. Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd.

Snerttoernooi

Reeds een lange traditie, ons jaarlijks Snerttoernooi. We spelen deze wedstrijd op zowel de Par 3 baan als op onze grote baan. Een Strokeplay wedstrijd met 2 extra handicaps. Men mocht maar 3 clubs meenemen. Hier was dus een gedegen baanmanagement van groot belang. Uiteraard was men verplicht om de putter mee te nemen, maar dan moet men beslissen welke 2 clubs nog in de tas mogen zitten. Een rondgang bij de deelnemers leverde een scala aan ideeën op. Terwijl de een S en de P bij zich had, liep een andere speler met een hybride en een ijzer 9. Zo had iedereen zijn/haar plan om met een beperkt aantal clubs de baan “te verslaan”. Hoe belangrijk een goed baanmanagement is bleek wel uit sommige opmerkingen, waarbij de meest voorkomende wel was dat men met deze 3 gekozen clubs meer resultaat haalden als met een volledig gevulde tas! De tweede handicap was de loterij, na afloop, waarbij 6 holes werden weggestreept van de scorekaart en er dus een volledig andere en onverwachte uitslag tevoorschijn kwam. Met een deelnemers aantal van 43 was ook dit weer een goed bezet evenement en als uiteindelijke winnaars konden Rita vd Pas en Grardus Oosterhout hun 1e prijs komen ophalen. Uiteraard was de prijs in het idee van het toernooi en kregen alle prijswinnaars diverse blikken erwtensoep mee naar huis. Prijswinnaars van harte gefeliciteerd!

Toen en Nu

Jaarplan 2020

Ook voor 2020 hebben we weer een uitdagend jaarprogramma opgesteld, met vele leuke en afwisselende evenementen. Hieronder een kort overzicht . ± 3 weken voor aanvang van een evenement ontvangen de betreffende leden een uitnodiging met daarin de verdere informatie.

19 januari Snert toernooi

13 april        Vlaggetjes wedstrijd

27 april        van Boxem toernooi

17 mei         Stableford toernooi grote baan

1 juni          Het Gulle Leven Strokeplay toernooi

6 juni          start Zomertoer -elke zaterdag juni-aug

21 juni        Strokeplay toernooi Par 3

13 t/m 19 juli Club kampioenschap Match Play

23 aug       Introducé wedstrijd

6 sept       Clubkampioenschap Strokeplay

27 sept     Stableford toernooi Par 3

24 okt       Halloween toernooi

1 nov        Afsluit toernooi

20 dec      Kerst toernooi

Golf regels en etiquette

Golf is een sport waarbij je je eigen scheidsrechter bent. Goede kennis van de belangrijkste golfregels is handig, maar als je begint is het vooral belangrijk dat je denkt aan veiligheid en aan regels die ervoor zorgen dat je op een fijne manier de baan in kan. Als beginner zijn vooral de gedragsregels, ook wel etiquette genoemd, heel belangrijk. Respect voor de baan (die dankzij de inzet van greenkeepers zo mooi blijft), je medespelers en het spel zelf staan centraal. Het gaat erom dat het spel veilig wordt gespeeld en dat andere spelers op de baan net zo kunnen genieten als jij

Geef elkaar de ruimte

Wees en sta stil wanneer een andere speler afslaat. Zet je mobiel uit of op trillen tijdens het spelen. Naast veiligheid is afstand houden tijdens een swing of putt ook fijn voor een speler die zich concentreert voor een slag. Ga daarom aan de zijkant van iemand staan, het liefst zodat je zijn/haar gezicht niet kunt zien. Sta op de green liefst nooit in iemands gezichtsveld. Zorg ook dat je op de green niet in de speellijn van een andere speler gaat staan.

Zorg goed voor de baan

Leg altijd plaggen terug, hark de bunker aan en repareer pitch mark, niet alleen die van jezelf! Het duurt namelijk weken voordat een niet gerepareerde pitchmark is hersteld. Op elke baan staan richtingaanwijzers die aangeven waar je met je kar of buggy mag komen.
Langzaam spel Langzaam spelen – ‘slow play’ genoemd – is een van de grootste problemen in golf. Er zijn veel initiatieven om hier iets aan te doen. Het kan nooit kwaad om jezelf af te vragen of jij alles doet om het speeltempo te verbeteren.
Negen of achttien holes spelen duurt voor veel golfers al lang genoeg, dus probeer zo snel mogelijk te spelen. Neem niet te veel tijd tussen de slagen. Zoveel tijd als de pro’s op Ziggo Sport Golf nemen, heb jij niet nodig. Sterker, waarschijnlijk doet het meer kwaad dan goed voor je spel.
Zorg dat je altijd klaar bent om te slaan en zet je tas aan de goede kant van de green zodat je na de hole snel naar de volgende tee kunt lopen. Laat spelers achter je altijd door als je te veel afstand verliest op de groep voor je. Kijk altijd mee naar de ballen van je medespelers. Het kan een hoop tijd schelen bij het zoeken.

Golf is een fysieke sport. Hoe blijf je fit en gezond?

Volgens de British Medical Journal gebruik je 17 spiergroepen bij het maken van een swing. Tijdens een ronde van 18 holes wandel je al gauw acht kilometer.
Je ziet het aan de professionals, die de afgelopen jaren steeds fitter op de eerste tee verschijnen. De pro’s zijn niet alleen sterk om ver te kunnen slaan, maar ook flexibiliteit en conditie zijn nodig om het beste uit een ronde te halen.
Joost Luiten zegt op zijn website: ‘Ik was vroeger een heel iel ventje. Door hard te trainen in de sportschool ben ik een stuk sterker geworden. Die extra spiermassa is niet zozeer nodig om verder te slaan, bij mij gaat het veel meer om het voorkomen van blessures. Als profgolfer heb je een prachtig maar ook pittig leven; vooral het reizen is zwaar. Golfers zijn daarom steeds meer atleten geworden. Er zijn periodes in het jaar dat ik geen golfclub aanraak, maar fitness doe ik bijna iedere dag.’
Sterke heupspieren, flexibele hamstrings en een stabiele rug zijn fysieke eigenschappen waar iedere golfer iets aan heeft. Als je goed wilt spelen, zul je de spieren die je nodig hebt voor een goede swing moeten trainen. De spieren boven je knieën tot onder je borst zijn het belangrijkst bij golf. Train die spieren dus het meest. Planks, squats en lunges zijn oefeningen die goed zijn voor een golfer. Vraag naar een speciaal trainingsprogramma voor golfers als je naar de sportschool gaat.

Vooruitblik

Op maandag 13 april (2e Paasdag) spelen we een vlaggetjes wedstrijd. Deze wedstrijdvorm bestaat uit het aantal slagen van de playing handicap plus de aantal slagen van de baan. Een nadere uitleg volg binnenkort in uw mailbox

Maandag 27 april (koningsdag) spelen we ons traditionele openingstoernooi van ons golfjaar. Dit toernooi is vernoemt naar de oprichter van ’t Caves. Begin april ontvangt u de uitnodiging in de mailbox.
Het Stableford toernooi op de grote baan is het eerste toernooi in 2020 wat we in zijn geheel spelen op de grote baan. Een 18 holes wedstrijd om de beste Stableford speler van dat moment te bepalen.

Als organisatie streven wij er na om ± 3 weken voorafgaande de uitnodiging aan alle leden, die in aanmerking komen voor deelname, te hebben gestuurd
Bij al deze wedstrijden zijn er uiteraard ook enkele leuke prijzen te winnen.

Veel gemaakte fout op de golfbaan; met de golfkar tussen de green en een bunker lopen.

Dit is niet toegestaan

Tip: